Første gang fornærmede bli avhørt

Straffeprosessloven § 236 er en bestemmelse som gjelder rettighetene til fornærmede i straffesaker. Hensikten med denne bestemmelsen er å sikre at fornærmede blir hørt og tatt hensyn til under etterforskningen og eventuell påtale av en straffbar handling.

Første gang fornærmede blir avhørt, skal han eller hun spørres om sitt syn på om lovbruddet bør påtales. Dette betyr at fornærmede har rett til å uttrykke sin mening om hvorvidt det bør tas ut tiltale eller ikke. Påtalemyndigheten skal vurdere denne meningen i forbindelse med videre etterforskning og påtale.

I tillegg til å uttrykke sin mening om påtalespørsmålet, har fornærmede også rett til å gi uttrykk for eventuelle krav som han eller hun ønsker at påtalemyndigheten skal ta med i saken etter straffeprosessloven § 3. Dette kan for eksempel være krav om erstatning eller oppreisning.

Formålet med § 236 er å sikre at fornærmede blir hørt og tatt på alvor i straffesaker. Dette er viktig for å opprettholde tilliten til rettssystemet og for å sikre at fornærmede får den oppreisningen og erstatningen han eller hun har krav på etter en straffbar handling. Det er derfor viktig at påtalemyndigheten følger bestemmelsen og tar fornærmedes synspunkter og eventuelle krav på alvor.