Hvordan forholde seg til at overgriperen blir frikjent?

Hvordan forholde seg til at overgriperen blir frikjent? bistandsadvokten

Det kan være svært vanskelig for en fornærmet å forholde seg til det faktum at tiltalte/overgriperen ble frikjent i en straffesak. Det kan føles som om rettferdigheten ikke har blitt gjort, og at ens lidelse og opplevelser ikke har blitt tatt på alvor. Her er fem gode råd/tips til hvordan man kan forholde seg til en slik situasjon:

  1. Ta deg tid til å bearbeide følelsene dine: Det er helt naturlig å føle sinne, frustrasjon, sorg og skuffelse når man får beskjed om at tiltalte/overgriperen er blitt frikjent. Det kan være lurt å ta seg tid til å bearbeide følelsene, for eksempel ved å snakke med en terapeut eller en annen person du stoler på.
  2. Ikke ta det personlig: Det kan være lett å føle at frifinnelsen er en personlig affront mot deg og din historie, men det er viktig å huske at det er domstolens avgjørelse basert på bevisene som ble lagt frem. Det betyr ikke nødvendigvis at din historie ikke var sann, eller at din lidelse ikke er reell.
  3. Husk at det er forskjell på sannhet og bevis: Selv om det kan føles som om sannheten ikke har blitt tatt på alvor når tiltalte/overgriperen blir frikjent, er det viktig å huske på at det er forskjell på sannhet og bevis. Domstolen må forholde seg til bevisene som blir lagt frem, og det kan være tilfeller der det ikke er tilstrekkelig med bevis for å dømme noen.
  4. Ikke gi opp håpet om rettferdighet: Selv om tiltalte/overgriperen ble frikjent i denne saken, betyr ikke det nødvendigvis at det er slutt på muligheten for rettferdighet. Det kan være andre måter å få saken prøvd på, for eksempel gjennom sivilrettssaker eller gjennom å ta saken opp igjen på et senere tidspunkt.
  5. Ta vare på deg selv: Å være fornærmet i en straffesak kan være en svært belastende opplevelse, og det er viktig å ta vare på seg selv etterpå. Finn støtte hos venner og familie, ta vare på helsen din og gjør ting som gir deg glede og mening i livet ditt. Husk at du ikke er alene, og at du fortjener å bli tatt på alvor og behandlet med respekt uansett hva som skjer i retten.