Fast bistandsadvokat

Fast bistandsadvokat

I Norge har man en ordning med faste bistandsadvokater som skal sørge for at fornærmede og etterlatte i straffesaker får tilstrekkelig juridisk hjelp og støtte gjennom hele prosessen. Denne ordningen er regulert av forskrift om faste bistandsadvokater, som blant annet fastsetter antallet faste bistandsadvokater ved den enkelte domstol og hvordan vervet kan søkes.

Ifølge forskriften fastsetter Domstoladministrasjonen antallet faste forsvarere og bistandsadvokater ved hver enkelt domstol, mens det er opp til Domstoladministrasjonen å avgjøre om det skal antas faste bistandsadvokater for Høyesterett. Faste bistandsadvokater og forsvarere antas på åremål for 6 år ved tingrett og lagmannsrett, og på 8 år ved Høyesterett. Det er også mulig å søke om gjenoppnevning etter første periode, men dette krever særlige grunner.

I tillegg fastsetter forskriften oppsigelsesfrist og muligheten for permisjon fra vervet. Det er en gjensidig oppsigelsesfrist på 3 måneder, og det er mulig å få innvilget permisjon fra vervet på inntil 6 måneder ved sykdom og inntil 3 måneder i andre tilfeller, med mulighet for å få antatt stedfortreder i permisjonstiden.

Forskriften fastsetter også en øvre aldersgrense på 70 år for faste forsvarere og bistandsadvokater, og det er krav om kunngjøring og innstilling ved ledige verv. Ledige verv ved tingrett og lagmannsrett skal kunngjøres i en av de mest leste avisene i lagsognet, og søknadsfristen bør være 3 uker fra innrykk. Etter søknadsfristens utløp avgir domstolsleder ved tingretten skriftlig uttalelse til førstelagmannen i tilhørende lagmannsrett, som gir innstilling til Domstoladministrasjonen. Ved Høyesterett kunngjør Domstoladministrasjonen selv vervet, og etter søknadsfristens utløp oversendes søknadslisten til Høyesterett, som gir innstilling til Domstoladministrasjonen.

Denne ordningen med faste bistandsadvokater er viktig for å sikre at fornærmede og etterlatte i straffesaker får den juridiske hjelpen de trenger og en rettferdig behandling gjennom hele prosessen. Forskriften fastsetter klare retningslinjer for søknadsprosessen og hvordan vervene skal fylles, og bidrar dermed til å sikre en jevn og stabil tilgang på bistandsadvokater i hele landet.