Hvem er tilstede ved tilrettelagte avhør?

§239d i straffeprosessloven om tilrettelagte avhør på statens barnehus sikrer at vitner som er barn blir tatt vare på under avhør. Det er viktig å påpeke at barn som er vitner i en straffesak kan være utsatt for traumatiske opplevelser, og det er derfor avgjørende at avhørene gjennomføres på en måte som er skånsom for barnet.

Loven fastslår at tilrettelagte avhør skal følges av vitnets bistandsadvokat og siktedes forsvarer, dersom siktede er varslet om avhøret og det ikke er til skade eller fare for vitnet eller etterforskningen. Videre kan tilrettelagte avhør følges av representanter fra barnehuset, barnevernstjenesten, vitnets verge, og andre som avhørsleder mener det er hensiktsmessig å ha med.

Det er også mulig for forsvarer, vitnets bistandsadvokat, politietterforsker og påtalejurist å fremme forslag om spørsmål til vitnet før eller under avhøret. Avhørsleder vil avgjøre om spørsmålene skal stilles, og forsvarers spørsmål skal tillates stilt, med mindre hensynet til vitnet klart taler mot det. Avhørsleder har også myndighet til å pålegge de tilstedeværende taushetsplikt om opplysninger som fremkommer i avhøret.

Det er viktig å understreke at tilrettelagte avhør på statens barnehus er en av flere tiltak som er satt i verk for å ivareta barns rettigheter og behov i straffesaker. Dette er en avgjørende faktor for å kunne sikre at barn som er vitner i straffesaker får tilstrekkelig beskyttelse og omsorg, og at de kan bidra med informasjon uten å bli ytterligere traumatisert.